Get_Out_Fest_5 iunie_ insula cu un singur pod din Parcul Tineretului



COMUNICAT DE PRESA

Get_Out_Fest este un eveniment organizat de elevi din liceele “George Coşbuc” şi “Ion Neculce”, în cadrul proiectului de educaţie urbană “Mai aproape de viitor”, derulat de Asociaţia Komunitas în perioada mai 2009 - iunie 2010, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Proiectul a urmărit abordarea unor metode nonformale de educaţie: învăţare prin joc şi aventură, plimbări urbane, demersuri de urbanism participativ şi antropologie urbană, ateliere de recycled art, expoziţii artistice. Beneficiarii proiectului au fost tineri din 2 licee şi 2 şcoli bucureştene: Şcoala Generală 114 “Principesa Margareta”, Şcoala Generală 136 din Prelungirea Ferentari, Colegiul Naţional “George Coşbuc”, Colegiul Naţional “Ion Neculce”.

Ideea de bază din spatele evenimentului Get_Out_Fest este faptul că spaţiul public dintr-un oraş ne aparţine tuturor şi avem dreptul să îl negociem sau să îl modelăm după viziunile sau nevoile noastre. De-a lungul lunilor de activitate proiectul a promovat conceptul de intervenţie în spaţiul urban şi ne-am propus ca astfel de intervenţii să aibă loc şi la modul concret, nu doar teoretic. Ceea ce a rezultat în urma experimentelor din proiect şi mai ales a colaborării cu Asociaţia Fabrica de Peisaj şi cu studenţii de la secţia de Peisagistică din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice, este o serie de obiecte de mobilier urban amplasate în diverse locuri din oraş şi construite cu participarea elevilor beneficiari în proiect: căsuţe de păsări, o căsuţă de lemn pentru copiii de la Şcoala 136 şi o bancă de lemn care a făcut parte din intervenţia mai mare numită “Poieniţa Urbană” (pe un maidan situat în zona Unirii-Izvor)

Evenimentul din Parcul Tineretului vine în continuarea seriei de acţiuni în spaţiul public din cadrul proiectului “Mai aproape de viitor”; el se vrea a fi o intervenţie prin demersuri artistice şi culturale, organizate de tineri liceeni care îşi doresc să locuiască într-un oraş alternativ. Suntem conştienţi cu toţii că Bucureşti reprezintă un spaţiu dur şi haotic, care de multe ori ne afectează calitatea vieţii, dar totodată în acest oraş există oaze de linişte, verdeaţă şi voie pe bună, pe care trebuie să le descoperim dar mai ales să le creăm.

Evenimentul nostru este situat la modul simbolic pe o insulă: vom fi cu toţii refugiaţi într-una din aceste oaze, îi vom da formă şi ne vom bucura împreună de ea timp de o zi. Vom avea de toate: muzică, ateliere de pictură pentru copii, jonglerii, hamace, teatru, o bibliotecă alternativă în aer liber, proiecţii de filme.

Ne rămîne speranţa că ne vom vedea acolo în număr cît mai mare şi că astfel de insule vor alcătui într-o buna zi un arhipelag urban.

Cu bine,

Asociaţia Komunitas


FOTOGRAFII DE LA EVENIMENT:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu